TELEKUNG UNTUK PUTERI

Friday, May 10, 2013

JUBAH..CARA AMBIK UKURAN


Tahun 80an, masa masih bekerja, dapat gaji beli kain cari tukang jahit. Masa tu ready made tak banyak di pasaran. Ada 2 orang tukang jahit yang Kak Zai biasa upah. Salah sorang bila dimintak cara ambik ukuran dengan senang hati melakar atas kertas..."ok macam ni...A..B..C..D.." Amboi laju dia garis2 dah jadi rajah.
Kak Zai simpan lama gak rajah2 yang dia lukis. Kalau tak silap tahun 90an baru mula jahit jubah sendiri. Jimatlah perbelanjaan tak perlu upah kalau nak pakai jubah yang simple.
Di sini Kak Zai kongsikan ilmu..mudah2an ada sedikit pahala untuk dibawa kekubur. 






Selamat mencuba..InsyaAllah. O ya..tambah basi ketika menggunting kain.






Rajah ini pula kak zai share dari hasil kerja adik. Kalau nak tengok blog dia sila ke blog kak zai yang lagi satu..zairazone tu. Adik half Korean, kot nak ode kimchi boleh la.

11 comments:

  1. macam pattern blouse juga kan ....tq

    ReplyDelete
  2. salam perkenalan kak zai..
    saya suka menjahit..tapi temporary tak dapat nak teruskan menjahit...saya tengah collect tutorial free...sharing yang bermanfaat... :)
    ada kesempatan nanti, nak cuba juga lah...
    jemput singgah blog saya ya...http://putrinaurah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. wasalam...nnt kak zai singgah blog tu.

    ReplyDelete
  4. Tq kak zai kongsi tutorial.. semoga Allah memberkati dan menmbhkn gnjrn pahala .. sy mohon halalkn ilmunye ya kak zai.. msih byk nk tuntut ilmu menjahit ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ameen..sila2..ilmu memang dihalakan.

      Delete
  5. Assalamualaikum kak zai...mohon penjelasan kak mengenai pola...macam mana nak tentukan jumlah jarak antara BC, CD dan DE ye? maaf kak,bnyk sgt tanya...sy baru nk belajar jahit,mmg bnyk xfaham...btw,thanks kak sudi letak pola jubah ni...salam ramadhan dan semoga kak zai sekeluarga diberkati Allah :)

    ReplyDelete
  6. As salam mohon print dan cuba ye. Mohon halalkan....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...